Wednesday, October 13, 2010

NATANG BEWOK
nota:
natang bewok
dua ekor leh tipu
anok rajo kah kah kah
SIAPA TENGKU ADNAN INI - harakah daily isnin 17 julai 2006

Adnan dilahirkan di negeri Melaka (asalnya dari Pahang) pada 20.12.1950 pada jam 6.10 pagi dengan surat pendaftaran lahirnya bernombor 100502. Ketika beliau dilahirkan, namanya ialah Adnan bin Mansor.

Pada 20.12.1962, ketika beliau berusia 12 tahun, Adnan mulai memiliki kad pengenalan bernombor 4079409 atas nama Adnan bin Mansor juga seperti yang terdapat dalam surat beranak.

Sekali lagi beliau menukar kad pengenalan bagi memenuhi kehendak undang-undang pada 3.3.1969 ketika beliau berusia 18 tahun, namanya masih lagi kekal dengan nama Adnan bin Mansor.

Tetapi, pada 3.10.1972, Adnan telah mengubah namanya menjadi Tengku Adnan binTengku Mansor. Beliau juga telah mengubah nama bapanya dari nama asal Mansor bin Haji Baba kepada Tengku Mansor bin Tengku Haji Baba.

Dengan akuan bersumpahnya, beliau membuat perakuan bahawa beliau berasal dari Keluarga DiRaja Melaka. Keluarga beliau menurut katanya berasal dari keluarga beraja.Keluarganya adalah keturunan ke 3 daripada golongan Kerabat DiRaja Melaka.

Pada hari yang sama (3.10.1972), Adnan mendapat kad pengenalan yang baru di mana di atas kad pengenalan baru itu tertara nama ‘Tengku Adnan bin Tengku Mansor’.

Lebih kurang 2 tahun kemudian, 2.4.1974, bapanya juga mendapat kad pengenalan baru dengan nama baru Tengku Mohammed Mansor bin Tengku Haji Baba dengan identiti kad pengenalan baru bernombor 3983336.

Begitulah dengan mudahnya Adnan menukar identitinya dari orang biasa berpindah ke identiti baru-seorang berketurunan kesultanan Melaka yang hilang telah takhta akibat kezaliman terhadap rakyat.

Adnan Tengku celup. Bukan Tengku asal dan tulin. Sesiapa sahaja di Malasia ini boleh menukar identiti dengan mudah termasuk untuk mendapatkan kad pengenalan seperti yang diperolehi rakyat asing dengan satu syarat memberi undi kepada UMNO/BN.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… APA DIA TENGKU CELUP…. kah kah kah..

kah kah kah… APA YANG TERCELUP…. kah kah kah..

kah kah kah.. KU LI ANAK RAJA BETUL... KENA TIPU RAJA CELUP... kah kah kah

BUKAN TAYAR SAJA ADA TAYAR CELUP - ADA LAGI YANG CELUP

Selasa, 2010 Oktober 05

DUN GALAS: KU LI SETUJU KETUAI JENTERA BN , KATA TENGKU ADNAN- minsider

Ketua Umno Gua Musang Razaleigh Hamzah telah bersetuju untuk mengetuai jentera Barisan Nasional (BN) pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Galas, demikian menurut Tengku Adnan Tengku Mansor.

Tengku Adnan berkata Tengku Razaleigh telah menyatakan persetujuan walaupun surat rasmi pelantikan rasmi belum lagi diserahkan kepada beliau.

Tengku Adnan yang juga Setiausaha Agung Umno berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah pun menandatangani surat pelantikan Tengku Razaleigh.

“Surat itu ada dengan saya sekarang,” kata beliau ketika ditemui pemberita di Putrajaya.

Tengku Adnan berkata beliau percaya Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin kemungkinan besar akan menyerahkan surat pelantikan kepada Tengku Razaleigh sebaik sahaja beliau kembali dari London Sabtu ini.


GALAS : RAZALEIGH BELUM BERI JAWAPAN – harakah daily

Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menolak dakwaan Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa beliau telah bersetuju dilantik Pengarah Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Galas.
Memberi respons ringkas di laman twitter beliau berkata, sehingga kini beliau tidak pernah memberi sebarang jawapan kepada sesiapa termasuk kepada Timbalan Perdana Menteri itu.

"Itu kena tanya dia (Muhyiddin), saya belum cakap apa-apa kepada sesiapa pun," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan rakan twitternya yang bertanyakan tentang kesahihan kenyataan Muhyiddin

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH..


woit… KESIAN TENGOK KU LI…. kah kah kah..

kah kah kah… BELUM APA APA ...KAKI SUDAH MASUK DALAM MULUT… kah kah kah..

kah kah kah… KU LI INI DUA KALI DI TIPU OLEH MADEY….. kah kah kah..

kah kah kah…. SEKALI MASA PEMILIHAN PRESIDEN GEROMBOLAN… kah kah kah..

kah kah kah... MADEY TIPU UNDI... kah kah kah

kah kah kah… SEKALI LAGI… DI JANJIKAN KALAU LAWAN DOLAH BOLEH JADI PM…. kah kah kah..

kah kah kah... KESIAN... SEDIH... AMBO TENGOK... kah kah kah..

kah kah kah… KALI INI KENA TIPU PULOK OLEH NATANG BEWOK DUA EKOR... kah kah kah

kah kah kah... DI TIPU OLEH MALIKUL SEMBAB…. kah kah kah..

kah kah kah…. KEMUDIAN KENA TIPU PULOK OLEH TENGKU FRAUD…. kah kah kah..

woit… TAK ADA STANDARD LAAA…. kah kah kah..

kah kah kah ... KALAU NATANG BEWOK DUA EKOR INI PUN BERANI TIPU KU LI...kah kah kah…


Tuesday, October 12, 2010

Mandi Wajib atau Junub yang betol

 Assalamualaikum,
Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM.
Mandi wajib yg betul…..
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.
Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.
Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.
“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .
Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.
Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.
Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.”
Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”
Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.
Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.
Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.
Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.
Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.
Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.
Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?.. Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.
Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.
Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.
Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.
Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .
Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik.
Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.
Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.
Panduan Tambahan
1. Agar wajah selalu segar, berseri-seri dan cantik, cucilah minima 5 kali sehari dengan air wudhu. Jangan langsung dikeringkan, biarkan menitis dan kering sendiri. Lalu ambillah sajadah, shalat, berdzikir, dan berdo’a.
2. Untuk menghilangkan stress, perbanyaklah ‘olahraga’. Cukup dengan memperbanyakkan solat. Ketika solat, kita mengerakkan seluruh tubuh. Lalu berkonsultasilah pada Allah SWT dengan dzikir dan do’a.
3. Untuk pelembab, agar awet muda, gunakanlah senyuman. Tidak hanya di bibir tapi juga di hati. Jangan lupa bisikkan ‘kata kunci’, “Allahuma Kamma Hassanta Khalqii Fahassin Khuluqii” (Ya Allah sebagaimana engkau telah memperindah kejadianku, maka perindah pula akhlaqku). (HR Ahmad).- ( DOA TENGOK CERMIN ).
4. Untuk punya bibir cantik, bisikkan kalimat-kalimat Allah, tidak berbohong atau menyakiti hati orang lain, tidak menyombongkan diri atau takbur.
5. Agar tubuh langsing, mulus, diet yang teratur dengan berpuasa seminggu 2 kali, Isnin dan Khamis. Jika kuat, lebih bagus lagi puasa Nabi Daud AS i.e. selang satu hari. Makanlah makanan halal, perbanyak sayuran, buah-buahan, dan air putih.
6. Untuk mengembangkan diri, sebarkan salam dan sapaan. Dengan demikian kita akan banyak dikenal dan disayangi.
Rahsia 13
Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang sudah tahu atau panduan bagi yang baru tahu.
1. Niat Sembahyang Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.
2. Berdiri Betul Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.
3. Takbir-ratul Ihram Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.
4. Fatihah Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.
5. Ruqu’ Sebagai tikar kita di dalam kubur.
6. I’tidal Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.
7. Sujud Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.
8. Duduk antara 2 Sujud Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.
9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.
10.Tahhiyat Akhir Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.
11.Selawat Nabi Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.
12.Salam Memelihara kita di dalam kubur.
13.Tertib Akan pertemuan kita dengan Allah S.W.T.
Dari Abdullah bin ‘Amr R. A., Rasulullah S. A. W.bersabda : “Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi / Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu ” FRIDAY the 13th ” jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!”
Wassalam.
“Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…” Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yang memberi manafa’at kepada manusia lain…

Sunday, October 10, 2010

Wan Chik: Zikir Pengubat Rindu Kepada Arwah


KL, 8 OKT 2010: Seminggu selepas kita menyambut lebaran yang lalu, kita telah dikejutkan dengan pemergian pelakon dan pelawak veteran, M Rajoli yang kembali ke rahmatullah pada 17 September 2010, yakni hari ke 8 kita menyambut Aidilfitri.
Meminjam kata-kata pengarah, Rashid Sibir: "Pemergiannya sangat dirasai tambahan pula selepas ini tiada siapa yang dapat menggantikan arwah. Hanya dia sahaja yang dapat membawakan watak orang yang warak atau seorang yang kuat pegangan agamanya". Benar, satu pemergian yang sangat dirasai bagi mereka yang mengenali Allahyarham. Tambah-tambah lagi jika individu tersebut adalah isterinya sendiri, Wan Chik Daud.
Sempena hari ke-20 pemergian arwah hari semalam, portal Murai cuba menghubungi sendiri bekas penyampai berita RTM era 80-an ini untuk bertanyakan khabar. "Hanya zikir dan ibadat sahaja dapat mengubati rindu saya kepada arwah sekarang", kata Wan Chik, 70.
"Sepanjang 24 tahun perkahwinan saya dengan arwah, dia banyak mengajar saya tentang selok belok agama, dia sentiasa mengingatkan saya untuk mentaati perintah Allah S.W.T dan jalankan segala tanggungjawab sebagai seorang muslim yang sejati."
"Saya terima hakikat bahawa arwah sudah pergi tidak kembali, dan menjadi tanggungjawab kita yang masih hidup ini untuk mendoakan kesejahteraan arwah di sana selain beribadat dan membekalkan diri kita dengan segala yang perlu kerana selepas ini kita pula akan dipanggil mengadapNya."
"Arwah seorang suami yang baik, sentiasa berpesan kepada saya agar selalu tunaikan solat sunat, lengkapkan ilmu agama sebagai bekalan di akhirat. Sewaktu hidup dia pun, dia sendiri tidak pernah lekang dengan sejadah. Alhamdulillah doa saya ketika menunaikan umrah pada tahun 1984 (mereka berkahwin pada 1986) dulu agar bertemu dengan suami yang sentiasa lekat dengan sejadah diperkenankan Allah. Dia terlalu baik dan sentiasa membimbing saya, jadi untuk membalas segala kebaikan beliau, hanya doa dan ibadah seorang isteri saja dapat saya hadiahkan padanya Kerana segala ilmu dan pesanan yang ditinggalkan arwah, selagi kita mengamalkannya, segala pahala di atas amalan tersebut akan terus sampai padanya.
"Insya Allah, setelah tamat idah selama 4 bulan 10 hari ini, saya akan ke Mekah bersama anak-anak dan ahli keluarga lain untuk menunaikan umrah untuk arwah. Kemungkinan tarikhnya adalah penghujung Januari nanti. Dan dengan izin Allah, raya Aidiladha nanti saya nak buat korban untuk arwah', tambah Wan Chik lagi.
"Pesanan terakhir arwah sebelum beliau pergi adalah supaya saya menunaikan Solat Sunat Hadiah pada malam beliau telah dikebumikan, sebab katanya, malam pertama selepas dikebumikan itu adalah sangat getir sekali, jadi solat sunat hadiah ini akan dilakukan oleh kaum keluarga supaya dilapangkan dan memberi ketenangan kepada arwah didalam kubur. Dia juga pesan supaya sentiasa melakukan solat witir dan solat tengah malam, katanya bila bangun tengah malam jangan nak kencing je, solat sunat kalau boleh sekali," tambah Wan Chik sambil ketawa teringat jenaka arwah semasa hidupnya.
Ketika ditanya tentang perangai arwah semasa hidup, Wan Chik menjelaskan: "Saya mula-mula jumpa arwah adalah di Pejabat UMNO lama Jalan TAR, 50 tahun dulu. Waktu itu saya berumur 19 dan arwah 14. Kami bertemu jodoh pada 1986. Arwah semasa hidup seorang yang suka berjenaka dan sentiasa ceria. Dia gemar mengaji dan rajin bersolat. Antara kenangan manis saya dan arwah pula ialah dia sering merakam lagu untuk saya. Pernah satu hari kami bermusafir sekejap ke negeri pantai timur, dia mengajak saya solat di atas batu, kemudian kalau kereta Satria GTi nya tu, dia telah keluarkan temapt duduk di bahagian sebelah kiri pemandu, katanya supaya senang untuk dia bersolat kalau ada pengambaran di tempat sukar, contohnya dalam hutan. Arwah juga rajin berpuasa selama 3 bulan iaitu Rejab, Syaaban dan Ramadan ketika beliau sihat dulu".
"Arwah bukanlah mempunyai pelajaran yang bagus, tapi saya panggil dia jutawan akhirat sebab ilmu agamanya. Meskipun begitu, arwah berjaya membesarkan anak-anaknya dengan baik sehingga semua berjaya. Malah anaknya yang bongsu sekarang dah jadi Tahifz, malah anak bongsunya itulah yang memandikan jenazah arwah, malah membacakan talkin sewaktu arwah dikebumikan. Alhamdulillah impian arwah untuk melihat salah seorang anaknya mengikuti jejak beliau tercapai. Jadi siapa kata yang duit dari lakonan tak berkat? Tidak, duit yang kita dapat selagi kita melakukan tugas yang halal dan nawaitu yang baik, akan sentiasa mendapat keberkatan Allah.
"Bukan nak memuji atau membanggakan suami sendiri, tapi hakikat kenapa kita lihat arwah sering membawakan watak orang yang alim dan kuat pegangan agama itu adalah sebab dia sendiri memang begitu, watak itu adalah watak sebenar dia. Lagi satu dia memang selalu ikut sunnah nabi, kalau sesiapa yang perasan, sewaktu berlkaon kalau dia tak pakai serban, mesti kita nampak dia pakai topi, key, atau apa-apa yang menutup kepala.
"Saya bersyukur sebab arwah pergi dalam keadaan baik, dia telah capai semuanya cuma saya rasakan dia agak terkilan kerana tak dapat melihat kedua-dua isterinya dalam keadaan baik. Saya sendiri tidak tahu puncanya dan bukan hak saya untuk mengulas lanjut, Cuma saya terangkan di sini, sebelum arwah pergi, saya sudah tidak jumpanya hampir setahun setengah. Juga kalau boleh saya minta hentikanlah tohmahan terhadap saya di internet itu. Walaupun saya ni buta IT, tapi saya tahu ada segolongan pihak di internet yang sering melemparkan tuduhan bukan-bukan. Kalau boleh yang lepas tu lepaslah, arwah sudah pergi dan yang lepas itu lepaslah. Saya sekarang hanya ingin memfokuskan kepada ilmu dan bekalan akhirat saya saja." tambah Wan Chik mengakhiri perbualan.

Tragedi 10-10-10 - Kemalangan Maut di Alor Gajah, Melaka
Dalam pada semua yang sibuk nak melakar sejarah bagai hari ini terdapat tragedi yang dipercayai telah meragut lebih dari 10 nyawa. Kejadian tersebut berlaku di Simpang Ampat, Alor Gajah, Melaka lewat jam 6 petang.

Kejadian bermula apabila Bas Ekpress delima dari Melaka menuju ke Kuala Lumpur bergeser dengan sebuah kereta lalu melayang ke laluan dari Seremban ke Melaka, Turut terlibat dalam kemalangan tersebut adalah sebuah Bas dari Jabatan Kebajikan masyarakat dan beberapa buah kenderaan lain, Sebuah kereta terbakar dan sebuah lagi terperosok dibawah bas berkenaan.

Orang Ramai dilihat sedang membantu mangsa kemalangan dan didapati mayat bergelimpangan di jalan raya keadaan mayat juga amat menyedihkan ada yang putus tangan, pecah kepala, dan hancur badannya. - Sumber dari Harakahdaily


Kredit kepada Finaz kerana memberi gambar ini kerana beliau sedang otw ke KL semasa kejadian berlaku

Wang Hantaran Dr Sheikh Muszaphar- Dr Halina Dirahsiakan!


Media Galeri

Teks oleh Razif Rosdi

PUTRAJAYA, 10 OKT 2010: Dengan sekali lafaz saja, angkasawan negara Dato' Dr Sheikh Muszaphar Shukor sah menjadi suami kepada Dr Halina Mohd Yunos.
Pasangan ini telah dinikahkan oleh bapa pengantin perempuan iaitu LT Kol (B) Mohd Yunus Mohd Ali pada jam 11.40 pagi dihadapan Ketua Pendaftar Perkahwinan Cerai dan Rujuk Wilayah Persekutuan, Dato' Hj Che Mat Che Ali.Majlis pernikahan ini telah diadakan di Masjid Tuanku Mizan, Putrajaya.
Pihak pengantin lelaki telah memberikan 9 dulang hantaran berbalas 11 dulang daripada pihak perempuan. Halina turut menerima mas kahwin berjumlah RM80 tunai. Antara barangan hantaran yang dibalas pihak perempuan ialah sebentuk cincin, tepak sirih, sejadah, baju melayu, minyak wangi, kain songket, jam tangan, coklat dan kek.
Manakala pengantin lelaki telah memberikan baju kurung, telekung, cincin, minyak wangi, jam tangan, rantai dan beg tangan.
Ditanya kepada ayahnda Halina tentang jumlah wang hantaran yang diberikan pihak lelaki, Yunus hanya tersenyum dan menyifatkan ia sebagai satu rahsia.
"Jumlah wang hantaran, biarlah pihak keluarga saja yang tahu. Sebagai bapa, kalau ditanya tentang perasaan, sudah tentu saya punya rasa sama seperti bapa-bapa yang lain yang menerima menantu. Saya berharap sangat kedua mereka sedar bahawa mereka bukan lagi seperti dulu.
"Mereka sudah berkahwin dan ada tanggungjawab masing-masing. Mereka perlu ada pegangan hidup yang berpaksi kepada Allah SWT. Walau macam mana sekalipun kehidupan di dunia, mereka perlu seimbangkannya dengan mempertahankan agama barulah tidak terjadi cerai-berai yang semakin berleluasa," katanya.
Apapun, Sheikh Muszaphar yang tidak lekang dari senyuman berkata masih belum ada perancangan untuk berbulan madu. Pun begitu, dia menyatakan bahawa bakal mengerjakan haji dalam masa terdekat ini bersama isterinya.
"Kalau ditanya pada saya soal anak, sudah tentu saya nak anak ramai. Kalau boleh saya nak 10 orang anak. Sebab itulah juga saya pilih tarikh 10.10.10. Apapun, Halina mempunyai ciri-ciri wanita yang ada disebut dalam Islam untuk dipilih sebagai isteri," ujar Sheikh Muszaphar.
Setia disisi suaminya, Halina mengakui suaminya itu tidak pernah berubah dan sama seperti 8 tahun lalu di mana mereka mula berkenalan.
"Syukur, semuanya selamat . Suami saya tak pernah berubah walaupun dia sudah menjadi angkasawan dan popular di mata masyarakat. Saya sudah bersedia menjadi isterinya selepas 8 tahun bercinta," katanya.
Majlis pernikahan itu tadi turut meriah apabila 80 angkasawan dari seluruh dunia mewakil 20 buah negara datang menyaksikan sendiri bagaimana akad nikah dijalankan. Antara 80 angkasawan tersebut termasuklah angkasawan wanita pertama dunia dan angkasawan pertama beragama Islam. Masjid turut sesak dengan dibanjiri hampir 5,000 rakyat tempatan yang mahu menyaksikan sendiri perkahwinan bersejarah ini.
Apa yang pasti, perkahwinan terhebat ini akan diteruskan dengan majlis persandingan yang akan diadakan pada malam ini di dewan perdana, Putrajaya International Convention Centre (PICC). Majlis persandingan ini akan disiarkan siaran langsung di TV3 bermula jam 9 malam.
"Setiap angkasawan yang hadir akan diberikan baju melayu dan kurung untuk mereka menyelami adat tradisional melayu. Manakala setiap konsep dan hidangan akan membuatkan hadirin seperti berada di kapal angkasa," kata Sheikh Muszaphar yang tidak jemu melayan dan bergambar bersama peminat yang hadir.

Tuesday, October 5, 2010

Apa Kata Umno ?!! - UMNO Tiada Roh Tarbiah - TGNA


"Umno, dia tolak Islam automatik dia tolak roh, bila dia tolak Islam, Nabi Muhammad pun dia tolak, al-Quran pun dia tolak, Allah Taala pun dia tolak,

Umno kena reti, bila dia tolak Islam, ertinya dia tolak roh, kosongkan roh, yang tinggal jisim saja."

Ambik ko, kan dah kena lagi....Dah berbuih dah TGNA menegur UMNO yang jenis telinga pekak badak, atau pun adakah UMNO ni jenis sabar dan warkath..., apa pun orang kata dia buat nahennn...

Sebelum ni Islam Plastik, ada dia kisah...memang jenis lantak pi lah...kenapa dia tak kisah, UMNO tak ada masaalah, ramai nanti yang akan tolong jawab balik, mufti boleh tolong, majlis fatwa boleh tolong, raja, anak-anak raja pun pakat-pakat tolong....

Pulangkan wang kerana was-was @ desakan Politik...


Tindakan penerima wang bantuan kerajaan Pulau Pinang memulangkan kembali wang tersebut boleh dinilai dari dua sudut iaitu sudut politik dan sudut agama atau hukum. Saya tidak berhasrat menyentuh isu terbabit dari sudut politik kerana ia bukan bidang saya. Cuma jika, tindakan tersebut jika dijadikan ikutan, nanti kita akan dapat melihat kebanyakan orang miskin di Malaysia memulangkan wang bantuan yang diberikan oleh kerajaan negeri, kerajaan pusat dan syarikat. Ini kerana sebahagian pendapatan kerajaan negeri dan pusat juga adalah dari sumber haram seperti cukai pusat judi, pelaburan haram, riba, pusat hiburan, rumah urut ‘pelacuran' dan sebagainya. Justeru bantuan mungkin sahaja diambil dari wang haram tersebut.

DARI SUDUT HUKUM

Jika dilihat dari sudut hukum, jika tindakan warga emas tersebut dibuat atas dasar kononnya wang dipulang kerana ia tidak bersih dan haram, tindakan mereka adalah SALAH lagi terkeliru dengan cakap-cakap orang yang tiada memahami hukum Islam. Ini kerana dari sudut hukum, faqir dan miskin HARUS menerima sebarang sumbangan yang diberikan oleh pihak kerajaan negeri, walaupun diketahui kerajaan negeri mempunyai sumber wang yang HARAM.
Fakta berikut perlu difahami:
1. Wang kerajaan negeri Pulau Pinang (dan lain-lain tentunya) adalah bercampur.
Para ulama telah membahaskan persoalan penerimaan sumbangan, derma atau menikmati juadah makanan dari individu yang mempunyai pendapatan bercampur antara halal dan haram. Majoriti ulama telah sepakat bahawa selagi mana harta si pemberi itu bercampur selagi itulah kita orang biasa boleh menerima hadiah, sumbangan, derma, menikmati makanan yang disediakan mereka.

Hal yang sama terpakai untuk sesebuah syarikat dan kerajaan, selagi sumber perolehan mereka bercampur, selagi itu HARUS untuk kita menerima gaji atau upah atau apa jua dari kantung mereka, selagi tugas dan cara kita memperolehinya adalah betul. Itu adalah hukum untuk orang biasa, maka jika penerima itu adalah warga yang memerlukan seperti faqir dan miskin, ia sudah tentu jauh lebih jelas KEHARUSANNYA. Malah terdapat dalil yang jelas berkenaan keharusan terbabit. Kes yang sama terpakai untuk kerajaan pusat yang menerima sumber pendapatan dari sumber judi, riba, arak, babi, rumah urut pelacuran dan sebagainya. Selain itu, juga turut menerima sumber halal seperti hasil minyak, jualan komoditi dan sebagainya.

2. Wang itu sendiri tidak najis atau haram pada zatnya.
Wang dan harta hanya dikira haram atau halal pada cara mendapatkannya dan membelanjakannya, ia dinamakan haram dari sudut hukmi bukan ‘hissi'. Ia tidak berpindah dari seorang kepada yang lain. Ia bukan seperti najis yag berpindah apabila disentuh oleh seeorang.

3. Bagaimana jika benar-benar sumbangan dari terus dari kantung wang judi, riba dan rasuah?.

Jika keadaan itu berlaku, ia masih lagi HARUS DITERIMA oleh Faqir, miskin dan digunakan untuk maslahat umum seperti sumbangan warga emas, pembinaan jalanraya, pembersihan dan sebagainya. Itu adalah ijtihad majoriti mazhab silam dan ulama kontemporari. Termasuklah, Majlis Fiqh Antarabangsa OIC, Majlis Fatwa Eropah, Majma Buhuth Mesir[1], Al-Lajnah Al-Daimah, Arab Saudi[2] dan ribuan ulama perseorangan seperti Imam Al-Ghazali, Imam An-Nawawi, Syeikh Al-Qaradawi , Syeikh Az-Zarqa[3], Syeikh Faisal Al-Maulawi dan ramai lagi. Derma bagi wang haram tidak mampu dipulangkan semula kepada tuannya ini hendaklah disedeqahkan kepada orang faqir miskin telah difatwakan harus oleh majoriti mazhab utama Islam (Hasyiah Ibn ‘Abidin, 6/443 ; Fatawa Ibn Rusyd, 1/632 ; Al-Qawaid, Ibn Rejab, hlm 225)

PANDANGAN ULAMA MAZHAB

Ulama hanafi menyebut :-
والملك الخبيث سبيله التصدق به, ولو صرف في حاجة نفسه جاز . ثم إن كان غنيا تصدق بمثله

Ertinya: Pemilikan kotor (haram) jalan keluarnya adalah disedeqahkannya, malah jika pemilik itu seorang faqir), ia bleh mengambil untuk dirinya sendiri, kemudian, jika selepas itu dia menjadi kaya, hendaklah dia mendermakan wang haram (yang pernah diambilnya sewaktu miskin dahulu) (Al-Ikhtiyar Li Ta'lil al-Mukhtar, 3/61)

Ulama mazhab Maliki seperti Al-Qarafi dan Ad-Dawudi menjelaskan wang haram tidak hanya terhad untuk diberikan kepada faqir dan miskin sahaja tetapi juga apa-apa pembangunan dan kegunaan yang memberi manfaat kepada umum menurut budi bicara dan penilaian pemerintah adil. Jelasnya, mazhab maliki juga setuju faqir, miskin malah warga emas yang memerlukan boleh menerima wang sedemikian tanpa masalah. (rujuk Al-Dzakhirah, 5/69)

Ulama Mazhab Syafie, Imam An-Nawawi menukilkan kata-kata Imam al-Ghazali yang berkata:
وإذا دفعه - أي المال الحرام- إلى الفقير لا يكون حراماً على الفقير , بل يكون حلالا طيبا
Ertinya: sekiranya wang haram itu diberikan kepada faqir miskin, ia tidaklah haram ke atas faqir (dan miskin), bahkan ia adalah halal lagi baik untuk mereka. (Al-Majmu' , 9/428)

Imam A-Ghazzali juga menjawab keraguan beberapa ulama lain:-
وقول القائل: لا نرضى لغيرنا ما لا نرضاه لأنفسنا فهو كذلك ولكنه علينا حرام لاستغنائنا عنه وللفقير حلال إذا حلّه دليل الشرع وإذا اقتضت المصلحة التحليل وجب التحليل
Ertinya: Menjawab kata-kata orang yang berkata : "Kita tidak sepatutnya redha untuk diberikan kepada orang lain sesuatu yang kita tidak redha untuk kita". Memang benar sebegitu, namun dalam kes wang haram yag dimiliki, ia haram ke atas diri kita (pemilik) untuk menggunakannya, namun ia bagi faqir, miskin adalah halal, kerana telah ada dalil syara' yang menghalalkannya dan di ketika wujud kebaikan dari pemberian tersebut (kepada penerima), maka wajiblah diberikan. (Ihya Ulumiddin, 2/212)

Syeikh al-Qaradawi ketika membicara hal pengagihan wang haram berkata :
إذن ما دام هو ليس مالكا له, جاز له أخذه والتصدق به على الفقراء والمساكين أو يتبرع به لمشروع خيري
Ertinya : Oleh itu, selagi wang haram (yang dimiliki seseorang itu tidak diiktiraf oleh syaraa' sebagai miliknya), harus bagi pemegang itu untuk ambilnya dan disedeqahkan kepada faqir miskin atau didermakan kepada projek-projek kebaikan (untuk maslahat umum). (Fatawa Mu'asiroh, 1/606)

RINGKASAN DALIL

Terdapat banyak sekali dalil yang dijadikan sandaran oleh majoriti ulama, terdiri dari hadis-athar, qiyas dan logik aqal. Antara hujjah yang dipegang bagi mengharuskan ‘derma' wang haram yang tidak diketahui tuannya, cukup sekadar memaklumkan beberapa secara ringkas:-

1. Sayyidina Abu Bakar as-Siddiq r.a pernah bertaruh (di awal Islam) dengan seorang Musyrik (yang mencabar ketepatan Al-Quran dari surah Ar-Rum ayat pertama dan kedua yang mengisyaratkan kejatuhan Rom) iaitu kerajaan Rom akan tewas. Kemudian apabila Rom benar-benar jatuh, Sayyidina Abu Bakar dikira sebagai pemenang dan telah memperolehi harta pertaruhan itu (ianya haram kerana judi dan tujuan Abu Bakar hanyalah untuk membuktikan kebenaran al-Quran). Apabila Sayyidina Abu Bakar datang kepada Rasulullah s.a.w menceritakan perihal harta perolehan pertaruhan itu, Rasulullah bersabda :
هذا سحت فتصدق به
Ertinya : Ini kotor, sedeqahkan ia. (At-Tirmizi . 16/22 ; At-Tirmizi : Sohih)

Selepas peristiwa ini, barulah turun perintah pengharaman judi secara sepenuhnya sekalipun dengan orang kafir. (Tafsir At-Tabari, 20/16) Kisah ini dengan jelas menunjukkan Nabi tidak mengarahkannya dikembalikan kepada si Kafir, tetapi disedeqahkan untuk tujuan umum dan kebaikan ramai.

2. Selain itu, hujjah utama para ulama dalam hal mendermakan wang haram seperti wang rasuah yang dibawakan oleh Ibn Lutaibah, Nabi meletakkan wang ini di baitul mal dan diagihkan kemudiannya kepada faqir miskin dan kepentingan awam.[4]

3. Terdapat juga athar dari Ibn Mas'ud yang diriwayatkan oleh Al-Bayhaqi 6/188 dan banyak lagi.
KESIMPULAN
  • Warga emas, faqir dan miskin di pulau pinang dan mana-mana negeri dan Negara lain, DIHARUSKAN untuk menerima sumbangan dari mana-mana kerajaan negeri, syarikat dan individu selagi mana harta mereka (pemberi sumbangan) itu bercampur antara wang halal dan haram. atau dalam kata lainnya, harta mereka masih ada yang neutral dan halal.
  • Sekiranya mereka ingin memulangkan semula wang tersebut, itu juga harus hukumnya. Kerajaan negeri boleh selepas itu memberikan sumbangan dari poket kanan mereka dan wang dipulang itu masuk poket kiri kerajaan. Ia akan jadi sama sebenarnya.
  • Sebaiknya penyumbang tidak kira kerajaan, syarikat dan sepertinya; tidak mendedahkan sumber pemerolahan harta yang disumbang agar tidak mengelirukan penerima sebagaimana kes yang berlaku ini
  • Mereka juga HARUS untuk menerima wang sumbangan dari penyumbang tadi, walaupun jelas ia adalah dari hasil yang haram seperti judi lumba kuda rasuah, riba dan sebagainya. Tiada kotor pada wang yang diterima oleh mereka, kerana mereka adalah penerima yang diiktiraf oleh syara'. Manakala dosa hasil dari pemerolehan wang itu hanya ditanggung oleh pelaku dosa dan ia tidak merebak kepada penerima dari kalangan faqir miskin dan yang memerlukan.
  • Jika dilihat dari sudut hukum dan agama, warga yang menerima sumbangan terbabit TIDAK PERLU SAMA SEKALI memulangkan semula wang yang diterima.
  • Namun jika dilihat dari strategi politik pihak tertentu, tindakan tersebut di luar fokus artikel ini.
Sekian